Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Mladé“ sebevraždy

Je to přesně ten typ dokumentu, o kterém by se mělo psát v médiích a diskutovat ve společnosti. Na KVIFF prošla mezinárodní premiéra filmu Moje sestra Liv téměř bez povšimnutí. Tak vás na něj upozorním alespoň teď já.

Že jde o palčivé téma ukázala na vzorku diváků v sále debata s režisérem dokumentu hned po premiéře. „Znáte někoho, kdo spáchal sebevraždu nebo někoho, kdo se o sebevraždu pokusil nebo o ní uvažoval?“. Dvě třetiny diváků v sále zvedli ruku. A v sále seděli převážně vrstevníci Liv. Dospívající a mladí lidé. 

Univerzita Palackého v Olomouci na začátku léta zveřejnila výzkum o dětech v online světě. Také bez valného zájmu médií a veřejnosti. Výzkumu se účastnilo téměř 9,5 tisíce dětí ve věku 11 až 17 let. To je více než reprezentativní vzorek. Děti odpovídaly mimo jiné, na dotazy, které souvisí s užíváním sociálních sítí a jejich prožívání. Celá třetina dětí zažila na sítích posměšky nebo hejtování, 10% z nich v důsledku toho zažívalo pocit úzkosti, 22% uvádělo depresivní tendence a 6% dokonce strach. Nečekaně velká část dětí, 15%, uváděla, že se ke zkušenosti musí pořád vracet, nejsou na ni schopni zapomenout a dál se tím trápí.

Pokud k tomu přidáme čísla z výzkumů organizace Replug Me (realizuje programy digitálního wellbeingu na školách), získáme další perspektivu. Stejně staré děti, jako ty v předchozím výzkumu, v 74% uváděly, že se s nimi rodiče nebaví o online světě vůbec nebo jen výjimečně. Tzn. nemají příležitost jednoduše, přirozeně o svém negativním zážitku na sítích hovořit s dospělými. Pokud to chtějí udělat, musí nejdřív překonat komunikační bariéru a sami aktivně otevřít téma s rodičem, což ve věku dospívání není jednoduchý úkol. Přidejme k tomu ještě další zjištění Replug Me – čím méně mají děti prostor pro reflexi negativní online zkušenosti a méně této zkušenosti rozumí, tím vyšší pak vykazují závislost na technologiích a míru osamělosti. Častěji pak utíkají do virtuálního světa, přestože si právě odtud přinášejí negativní zkušenosti. Kruh se uzavírá a dítě je se svým pocitem strachu, trápením a smutkem samo. Pravděpodobnost, že mu někdo včas pomůže je malá. A přitom pomoc včas je zásadní. V mnoha případech třeba jen tím, že se o věcech v rodině a s přáteli otevřeně mluví. Pocit, že to zažívají i ostatní, umí uzdravovat sám o sobě.

Liv, hlavní hrdinka dokumentu, neměla problém se sociálními sítěmi. Liv měla „jen“ psychické problémy, které měly být zvládnutelné. Liv měla milující rodinu, která jí byla stále po boku a o jejích problémech s ní často hovořila. Liv dostala ohromnou dávku podpory sociálně-zdravotní péče. Liv nezažila bezbřehou sociální izolaci od vrstevníků v době Covidu. A přesto to Liv nezvládla. 

Zvládají to naše děti, které v řadě případů nemají nic z toho, co měla Liv? Včasnou psychiatrickou péči, dostatek terapeutických služeb nebo milující rodinu? Mluvme s nimi, ptejme se jich – co dělají, jak se přitom cítí. Zapojme se, nechme si od nich vysvětlit, jak se online připojit ke svým dětem. Zahrajme si třeba s nimi tu šílenou online hru, ale hlavně jim přitom naslouchejme a reagujme s pochopením. A především neshazujme jejich pocity, ať už pro nás vypadají jakkoliv nerozumně a zvláštně. Pro naše děti jsou skutečné a můžou je hodně, opravdu hodně trápit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Lipová | čtvrtek 1.9.2022 7:00 | karma článku: 9,40 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Dana Lipová

Etické dilema náhradního mateřství

Už od základky mi vštepovali, že vědecký pokrok zachrání lidstvo. Až na vysoké jsem ale pochopila, že to může být i opačně. Důkazů v historii už máme mnoho.

9.6.2023 v 10:27 | Karma: 14,46 | Přečteno: 319x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Čas na telefonní dietu?

K dnešnímu zamyšlení mě přiměl zážitek ve vlaku. Proti mně seděla čtyřletá holčička s maminkou. Holčička měla špatnou výslovnost a krásné autíčko, se kterým si chtěla hrát. Maminka jí ale autíčko vzala, aby ve vlaku nedělala hluk.

25.4.2023 v 9:41 | Karma: 3,28 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Superhrdinové mezi námi

Nosím to v sobě už pár týdnů. Pozoruji okolí a hledám je kolem sebe. Naštěstí jsou. Může za to úvodní film letošního Mezinárodního festivalu v Karlových Varech s názvem Superhrdinové.

17.8.2022 v 9:06 | Karma: 10,63 | Přečteno: 315x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Dětský ombudsman? Ano!

Problematikou ohrožených dětí se intenzivně zabývám více než deset let. Troufám si proto říct, potřebujeme dětského ombudsmana.

29.7.2022 v 10:03 | Karma: 6,73 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Školství teď musí být skutečně jasná priorita

České školství v posledních letech zažívá skutečnou zkoušku ohněm. Nejdřív se muselo popasovat s covidovým režimem života a vzdělávání. Nyní musí vstřebat jeden populační ročník dětí navíc.

8.4.2022 v 12:22 | Karma: 3,65 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:49

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 278x
Jsem ředitelkou Nadace Sirius, která se dlouhodobě věnuje podpoře znevýhodněných dětí a jejich rodin, dětí ohrožených domácím násilí nebo chudobou, dětí v náhradní rodinné péči. Stojí také za projekty na podporu rodin s dětmi se zdravotním hendikepem. Nadace mimo jiné provozuje i veřejnou sbírku Patron dětí, která zprostředkovává přímou finanční pomoc pro znevýhodněné děti a jejich rodiny.

Seznam rubrik