Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etické dilema náhradního mateřství

Už od základky mi vštepovali, že vědecký pokrok zachrání lidstvo. Až na vysoké jsem ale pochopila, že to může být i opačně. Důkazů v historii už máme mnoho.

I dnes se o řadě nových objevů diskutuje – kam až můžeme zajít s pokusy s kmenovými buňkami, jak moc můžeme zasahovat do našeho genetického kódu nebo zda je technologie neuronových sítí bezpečná. Takové otázky se objevují s rostoucí frekvencí.  Každý další nový objev sebou přináší i nové otázky, a řada těchto otázek se týká více etiky než vědy. Tak je tomu i v případě surogace.

Surogace, neboli náhradní mateřství, spočívá jednoduše řečeno v tom, že žena propůjčí své tělo jiné ženě k těhotenství a porodu jejího dítěte. Mluvíme o genetické matce, z jejíhož vajíčka je dítě uměle počato a náhradní matce, která pomocí umělého oplodnění otěhotní a dítě pro genetickou matku porodí. Záměrem bylo takto pomoci ženám, které z různých zdravotních důvodů dítě odnosit nemohou. Předpokládalo se, že náhradní matka bude někdo ze širší rodiny, a půjde tedy o výpomoc v rámci rodiny. Dnes ale surogace není podmíněna žádnými zdravotními problémy genetické matky, a podmínkou není ani příbuzenská vazba mezi genetickou a náhradní matkou. Genetické matky mohou využít náhradní mateřství z libovolného důvodu. Můžete se dočíst třeba o amerických celebritách, které si tímto, pro ně bezrizikovým způsobem pořídily dítě. Takové zprávy vyvolávají řadu etických otázek: Kdo jsou tyto náhradní matky, pokud nejsou příbuzné genetické matky? Proč takovou zdravotně rizikovou službu nabízejí? Nabízí tuto službu zcela dobrovolně, nebo jsou k tomu dohnány svou ekonomickou situací? Jak jsou ošetřena riziková těhotenství? Co se stane, pokud se narodí postižené dítě a genetická matka ho odmítne převzít do péče? Je v pořádku, že náhradní matky z některých ekonomicky slabších zemí nabízí tyto služby genetickým matkám z bohatších zemí?

Možná jste zaznamenali, že v březnu tohoto roku v Casablance několik desítek právníků, lékařů, psychologů a dalších odborníků z více než sedmdesáti zemí představilo dokument, který nazvali „Mezinárodní deklarace za všeobecné zrušení náhradního mateřství“, a ve kterém žádají, aby bylo náhradní mateřství celosvětově zakázáno. Vycházejí se statistik, které ukázaly, že náhradní matky jsou převážně z nižších příjmových skupin než rodiny, které si u nich děti nechávají odnosit. Argumentují, že zákon nikdy nedokáže realitu dobře ošetřit a ochránit náhradní matky i děti, které takto přijdou na svět.

V první řadě jde o náhradní matku; zda je její jednání skutečně dobrovolné, a zda si je vědoma všech rizik spojených s náhradním mateřstvím. Kdo podstoupil umělé oplodnění, ví, o čem mluvím. Tělo náhradní matky se musí na přijetí cizího oplodněného vajíčka připravit. Nikdo jí nikdy nezaručí, že jí samotné nehrozí zdravotní komplikace jak během těhotenství, tak během porodu. Motivace podstoupit takové strasti za jiného člověka musí být vysoká. Může to být citové příbuzenské pouto mezi sestrami, kdy jedna nemůže mít děti přirozenou cestou. Ale může to být také balíček peněz, který pomůže dostudovat, zbavit se exekutora, uživit vlastní děti nebo emigrovat do jiné země. Které motivy jsou eticky únosné? Jde o jinou nebo stejnou etiku, než kterou uplatňujeme u prostituce, kde jde také o pronájem těla, nebo u darování ledviny za peníze?

A je tu ještě jeden účastník, o jehož právech se vlastně vůbec nehovoří - dítě. Poslední evropské trendy zdůrazňují, že dítě má znát všechny své rodičovské osoby. I na základě těchto tlaků byla v České republice uzákoněna povinnost oznamovat dítěti skutečnost, že je osvojené, do jeho nástupu do školy. Tento trend nyní začíná zasahovat i do situací, kdy bylo dítě počato uměle. Je tlak na zrušení anonymního dárcovství gamet i spermií, a to za všech situací. To znamená, že dítě, které přišlo na svět za pomoci surogace bude muset znát svou náhradní matku, ale také třeba dárce spermatu nebo vajíčka, jak je tomu například v případech, kdy si dítě takto pořídí homosexuální pár. Umíte si představit, že se v tom jako dítě budete dobře orientovat? Jak to ovlivní jeho vnímání vlastní identity a sounáležitosti? Jak to ovlivní jeho pocit stability v rodině?  Může u něj dojít k velké nejistotě ohledně toho, kdo je jeho skutečný rodič. A to ještě nehovoříme o případech zneužití této technologie k obchodu s dětmi. Zní to sice přehnaně, ale situace s Ukrajinou ukázala, že není vždy úplně možné dohledat, kde děti bez doprovodu skončí. A ve světě jsou stále země, kde se může narodit dítě a žádné státní instituce se o něm nedozví.

Považuji proto za správné, že vědci, právníci a další odborníci otevírají tyto otázky. Nikdy bychom se neměli nechat uchlácholit tím, že někomu pomáháme, pokud přesně nevíme za jakou cenu a s jakými dopady na ostatní. A nesmíme zapomenout, že naše práva končí tam, kde se setkávají s právy jiných osob.

Autor: Dana Lipová | pátek 9.6.2023 10:27 | karma článku: 14,46 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Dana Lipová

Čas na telefonní dietu?

K dnešnímu zamyšlení mě přiměl zážitek ve vlaku. Proti mně seděla čtyřletá holčička s maminkou. Holčička měla špatnou výslovnost a krásné autíčko, se kterým si chtěla hrát. Maminka jí ale autíčko vzala, aby ve vlaku nedělala hluk.

25.4.2023 v 9:41 | Karma: 3,28 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

„Mladé“ sebevraždy

Je to přesně ten typ dokumentu, o kterém by se mělo psát v médiích a diskutovat ve společnosti. Na KVIFF prošla mezinárodní premiéra filmu Moje sestra Liv téměř bez povšimnutí. Tak vás na něj upozorním alespoň teď já.

1.9.2022 v 7:00 | Karma: 9,40 | Přečteno: 343x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Superhrdinové mezi námi

Nosím to v sobě už pár týdnů. Pozoruji okolí a hledám je kolem sebe. Naštěstí jsou. Může za to úvodní film letošního Mezinárodního festivalu v Karlových Varech s názvem Superhrdinové.

17.8.2022 v 9:06 | Karma: 10,63 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Dětský ombudsman? Ano!

Problematikou ohrožených dětí se intenzivně zabývám více než deset let. Troufám si proto říct, potřebujeme dětského ombudsmana.

29.7.2022 v 10:03 | Karma: 6,73 | Přečteno: 218x | Diskuse| Společnost

Dana Lipová

Školství teď musí být skutečně jasná priorita

České školství v posledních letech zažívá skutečnou zkoušku ohněm. Nejdřív se muselo popasovat s covidovým režimem života a vzdělávání. Nyní musí vstřebat jeden populační ročník dětí navíc.

8.4.2022 v 12:22 | Karma: 3,65 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 278x
Jsem ředitelkou Nadace Sirius, která se dlouhodobě věnuje podpoře znevýhodněných dětí a jejich rodin, dětí ohrožených domácím násilí nebo chudobou, dětí v náhradní rodinné péči. Stojí také za projekty na podporu rodin s dětmi se zdravotním hendikepem. Nadace mimo jiné provozuje i veřejnou sbírku Patron dětí, která zprostředkovává přímou finanční pomoc pro znevýhodněné děti a jejich rodiny.

Seznam rubrik